GOFIN na Firmy.cz

Článek

RPSN - má to smysl?

RPSN - má to smysl?Spoustu lidí při výběru hypotéky dbá hlavně na RPSN, je to však rozumné? ????

Roční procentní sazba nákladů je údaj, který ze zákona musí každý poskytovatel úvěru uvádět. Běžný uživatel o těchto zákonech pravděpodobně nic neví a místo toho je médii neustále upozorňován a nabádán, aby si vybral hypotéku s nejnižším RPSN.

Je to tak správně?

Většina poskytovatelů se jistě snaží, aby jejich výpočet RPSN co nejvíce odpovídal liteře zákona. V okamžiku, kdy ale začnete míchat hrušky s oblíbenými jablky, tak se sice k nějakému výsledku dostanete, ale místo jablek domu přinesete hrušky a nejspíše si moc nepochutnáte.

Uvedu několik příkladů, abyste mě lépe pochopili.

1⃣ Banky do RPSN uvádí náklady, které platíte pouze v prvním roce. Tyto náklady ale v dalších letech neplatíte a může se tedy stát, že hypotéka s nižším úrokem a vyšším RPSN bude výhodnější, než hypotéka s nižším RPSN.

2⃣ Každá banka má jiné nároky na pojištění nemovitosti, takže do výpočtu RPSN uvádí kvalifikovaný odhad nákladů na pojistné, což opět ovlivní výši RPSN.

Závěrem chci říci, abyste místo RPSN raději sledovali a srovnávali jiné parametry. Ohledně toho, jestli je pro vás hypotéka vhodná a výhodná umí stejně poradit jen zkušený hypoteční makléř.

-------------------------------------------

#hypoteky #mortgage #RPSN #hypotecnimakler @Fingo.cz


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace