GOFIN na Firmy.cz

Článek

Co všechno ovlivňuje výši splátky hypotéky

Co všechno ovlivňuje výši splátky hypotékyV následujícím článku se dozvíte, jak délka doby splatnosti ovlivňuje výši splátky, kdy máte preferovat jakou délku fixace úrokové sazby a jaký typ splácení je možné využít. Je dobré znát, co a jakým způsobem ovlivňuje výši splátky.

Co ovlivňuje výši splátky

Zejména doba, po kterou budete hypoteční úvěr splácet, ovlivňuje výši splátky. Obecně platí, že čím delší bude doba splácení, tím nižší bude měsíční splátka hypotéky a naopak, čím kratší dobu budete chtít úvěr splácet, tím vyšší bude vaše měsíční splátka. Dalším faktorem, který se významně podílí na výši vaší měsíční splátky, je délka fixace úrokové sazby.

Různé délky fixace úrokové sazby

Při sjednávání hypotečního úvěru se určuje délka fixace úrokové sazby. Během tohoto období se výše úrokové sazby nebude měnit. Po uplynutí doby, po kterou byla délka fixace sjednána, klient získává novou úrokovou sazbu na další období nebo může hypotéku předčasně splatit či přejít s úvěrem k jiné bance, která mu nabídne výhodnější podmínky. Na to, jakou délku fixace zvolit, neexistuje přesný návod, přesto lze ale říci, že je vhodné sjednat delší fixační období v případě, kdy se očekává nárůst úrokových sazeb a naopak. U kratší doby fixace bývají nabízeny nižší úrokové sazby než u delších dob fixace, nevýhodou ale je nejistota ohledně výše nové úrokové sazby, která se sjednává po skončení fixačního období. Volba krátkého fixačního období je vhodná především pro klienty, kteří očekávají, že hypoteční úvěr budou moci po skončení fixace splatit jednorázovou splátkou (bez sankce). Kdo preferuje jistotu stále stejné splátky po co nejdelší časové období a neplánuje jednorázové splacení hypotéky, měl by zvolit delší dobu fixace.

Jaké typy splácení se používají

Splátka hypotečního úvěru se skládá ze dvou složek – jistiny a úroků. Jistina představuje původně zapůjčenou částku a úroky tvoří odměnu bance za její zapůjčení.

Banky nabízejí tři základní typy splácení:

·        anuitní,

·        degresivní,

·        progresivní.

Nejčastěji se lze setkat s anuitním typem splácení, který patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější. U tohoto typu je výše splátky pořád stejná (za předpokladu, že je i výše úrokové sazby stále stejná), mění se pouze poměr splátky jistiny a úroku.

Degresivní způsob splácení je méně často využíván, jelikož je na začátku splácení poměrně finančně náročný. Nejprve se splácí hodně a potom splátky klesají.

Progresivní typ splácení je opakem k degresivnímu splácení. Zde jsou splátky zkraje nižší a postupem času rostou.

Nechte si spočítat splátku kalkulátorem

naším kalkulátorem si můžete spočítat orientační výši vaší měsíční splátky u hypotečního úvěru. Stačí zadat potřebné parametry, jako je výše hypotéky, doba splatnosti a úroková sazba. Pokud již hypoteční úvěr splácíte, můžete si u nás spočítat, jak velkou splátku byste měsíčně platili v případě, že byste se rozhodli svůj úvěr refinancovat.

Autor: Ing. Marie Nedomová


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace