GOFIN na Firmy.cz

Článek

Co je třeba kontrolovat u kupované nemovitosti

Co je třeba kontrolovat u kupované nemovitostiJistě znáte ve svém okolí někoho, kdo se napálil při koupi nemovitosti a potom toho velmi litoval. Na začátku může vypadat vše růžově, ale později se mohou objevit komplikace, které mohou bránit v bezstarostném užívání nemovitosti.

Důvěřujte, ale prověřujte

Koupě nemovitosti bývá často rozhodnutí na celý život, proto je velmi důležité ověřit si, zda je vše takové, jak na první pohled vypadá. Po některých věcech můžete pátrat na vlastní pěst. Můžete začít tím, že si zjistíte, na kterou světovou stranu je pozemek orientován, kolik světla na něj dopadá a nahlédnete do povodňových map, zda se daná nemovitost nenachází v záplavové oblasti. Pokud plánujete pěstovat rostliny, pak se vám budou špatně pěstovat na pozemku, který je orientován na sever a na který dopadá málo slunečního svitu. Provoz nemovitosti na takovém pozemku bude i patrně dražší, což můžete pocítit zejména v zimních měsících v případě jejího vytápění. Zajímejte se o to, do jaké energetické třídy daná nemovitost spadá.

Před koupí jakékoliv nemovitosti pátrejte po tom, zda v místě, kde se nachází, není plánovaná realizace nějaké stavby (např. dálnice, výrobního objektu apod.), která by vám mohla v budoucnu nejenom vadit, ale také by mohla výrazně snížit hodnotu vaší nemovitosti, pokud byste se ji rozhodli prodat.

Buďte obezřetní, pokud jste si vyhlédli nemovitost, jejíž inzerát je na internetu nabízen dlouhou dobu, pátrejte po důvodech, proč se nemovitost ještě neprodala, obzvláště v případě, jedná-li se o velmi žádanou oblast, kde se nemovitost nachází.

Zajímejte se o to, jaká vlastnická práva se k nemovitosti vážou a zda není případně zatížena exekucí, zástavním právem, věcnými břemeny apod.

Přizvěte si posilu

Jistě pro vás není jednoduché posoudit, zda hodnota nemovitosti je srovnatelná s cenou, kterou se za ni chystáte zaplatit a často si nemusíte všimnout vad, které nemovitost může mít. Proto je vhodné přizvat si nezávislou osobu, která je schopná tyto věci objektivně posoudit a dobře vám poradit. Pokud si na prohlídku nemovitosti nepozvete někoho známého, ale využijete služeb profesionála, budete mu muset za posudek zaplatit v řádu tisíců korun. Pokud takový člověk odhalí nějaké vady či nesrovnalosti spojené s nemovitostí, které byste sami jinak přehlédli, pak se vám investice do jeho služeb jistě vyplatila.

Nezapomeňte na řádné prostudování kupní smlouvy před jejím podpisem a ověřte si, zda obsahuje všechny potřebné náležitosti. S financováním kupované nemovitosti vám rádi pomohou naši makléři.

Autor článku: Ing. Marie Nedomová


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace