GOFIN na Firmy.cz

Článek

Co si mám promyslet, než si vezmu hypotéku?

Co si mám promyslet, než si vezmu hypotéku?Rozhodnutí vzít si hypoteční úvěr je pro člověka často zásadní událostí, protože hypoteční úvěr ho může provázet i několik desítek let. Než se rozmyslíte pro hypotéku, zjistěte si, co je třeba vzít v úvahu, aby se později nestala vaší noční můrou.

Spočítejte si, zda máte na hypotéku

Předtím, než se rozhodnete zažádat o hypoteční úvěr, propočítejte důkladně své finanční možnosti. Sepište si na papír nebo do kancelářského počítačového programu své měsíční příjmy a výdaje. Do kolonky výdajů zapište, za co utrácet musíte (finance na chod domácnosti, jídlo, platby za energie, vodu atd.), ale nezapomeňte sepsat také to, za co rádi utrácíte a čeho byste se v případě splácení hypotéky nechtěli vzdát. Protože se smlouva o hypotečním úvěru běžně uzavírá na dlouhou dobu, nezapomeňte do svých výdajů zohlednit také své plány do budoucnosti. Máte-li nebo plánujete-li mít děti, pak do svého rozpočtu zahrňte také výdaje, které budou spojené s dětmi. Rádi byste si pořídili nové auto, chatu nebo chcete každý rok odjet na dovolenou? I to nezapomeňte zahrnout do svého rozpočtu.

Po sestavení rozpočtu zjistíte, kolik peněz vám měsíčně zbývá. Tato částka vám poskytuje odhad, jak vysokou hypotéku si budete moci dovolit. Využijete-li náš kalkulátor, můžete díky němu zjistit, jak dlouho budete muset úvěr patrně splácet, při takové výši měsíční splátky. Naše hypoteční kalkulačka vám poskytuje přehledné porovnání nabídek hypotečních úvěrů od všech bank.

Počítejte s rezervou

Sestavením přehledu o vašich příjmech a výdajích to nekončí. Do rozpočtu zahrňte také kolonku rezerva, kde byste měli najít v případě potřeby finanční částku, která by měla odpovídat výši cca 4 – 5 měsícům vašich výdajů. Rezervu je vhodné udržovat z důvodu nenadálého výpadku příjmů nebo neočekávaných výdajů (např. porouchané auto, pračka atd.).

Zvažte pojištění

Co se u úvěru vyplatí, je úvaha nad pojištěním a to zvláště, půjčujete-li si na dlouhé časové období. Nikdo do budoucnosti nevidí, proto si nemůžete být jisti, že pojištění potřebovat nebudete. Pokud se rozhodnete pojištění k hypotéce využít, zmapujte si trh v oblasti pojistných smluv nebo využijte služeb některého z hypotečních poradců, který vám rád doporučí nejvhodnější řešení. Především se informujte o tom, na co všechno se dané pojištění vztahuje a na co už ne.

Kdy si nemám půjčovat peníze

Platí pravidlo, které mnoho lidí nerespektuje, a to říká, že pokud nemám peníze, nemám si je ani půjčovat. Toto pravidlo byste měli mít na zřeteli zejména, chcete-li si půjčit peníze od bankovních i nebankovních institucí. Pokud neočekáváte v dohledné době příjem, který by měl vaši situaci změnit, bývají půjčky tím nejhorším řešením. Pokud nebudete mít na splácení úvěru peníze, můžete očekávat kroky ze strany věřitele, které mnohdy ještě více prohloubí vaši již tak tíživou situaci.

Autor článku: Ing. Marie Nedomová


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace