GOFIN na Firmy.cz

Článek

Zástava nemovitosti - co všechno jí může být?

Zástava nemovitosti - co všechno jí může být?Zástava nemovitosti – to je pojem, se kterým se setká v případě koupi nemovitosti mnoho z nás. Kdo si nemovitost pořídí za pomoci hypotečního úvěru, ten se s tímto termínem setká s jistotou. Co všechno může být zástavou nemovitosti?

Zástava nemovitosti

Zástava nemovitosti slouží bance jako pojistka v případě nesplácení hypotečního úvěru klientem. Pokud je hypoteční úvěr klientem banky splácen tak, jak je dohodnuto, nemusí se bát, že by banka mohla zastavenou nemovitost jakkoliv užívat či s ní nakládat. Věděli jste, že jako zástavce jste povinni udržovat nemovitost tak, aby nedošlo ke snížení její hodnoty?

Co všechno může být zástavou

Zástavou nemovitosti může být:

·        samotná kupovaná nemovitost,

·        jiná kupovaná nemovitost, kterou má ve vlastnictví dlužník,

·        nemovitost ve vlastnictví třetí osoby nebo rozestavěná nemovitost.

Nemovitost, která je ve vlastnictví třetí osoby, se jako zástavní nemovitost využívá často v případě, pokud z nějakého důvodu hodnota pořizované nemovitosti nedostačuje k tomu, aby se stala zástavou pro banku. Navíc nemovitost, která je ve vlastnictví třetí osoby, nemusí být zástavou po celou dobu splácení úvěru. V momentě, kdy pominou důvody, které bránily přijetí plánované zástavy, je možné „zapůjčenou“ nemovitost v zástavě zbavit zástavního práva a zástavu nahradit nemovitostí, která již splňuje podmínky zástavy (dosahuje potřebné hodnoty zástavy). Rozestavěná nemovitost se může stát zástavou pouze v případě, že je zapsaná v katastru nemovitostí.

Co se stane při neplnění dlužníkových povinností

Dle občanského zákoníku se zástavní dlužník musí zdržet všeho, čím se zástava zhoršuje na úkor zástavního věřitele. Stane-li se činem zástavního dlužníka dostatečná jistota zástavního věřitele nedostatečnou nebo sníží-li se nedostatečná jistota, zástavní dlužník ji musí přiměřeně doplnit. Pokud má dlužník svůj dluh zajištěný zástavou a řádně a včas neplní své závazky, má věřitel nárok na uspokojení se ze zástavy.

Více informací o tom, jak na zástavu a hypoteční úvěr, se dozvíte u našich makléřů.

Autor: Ing. Marie Nedomová


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace