GOFIN na Firmy.cz

Článek

Pojmy svázané s hypotékou, které musíte znát

Pojmy svázané s hypotékou, které musíte znátRozhodujete se pro hypotéku? Pak si s námi projděte několik pojmů, které se točí kolem hypotéky a s nimiž se dříve nebo později jistě setkáte. Je dobré rozumět termínům, které se mohou vyskytnout třeba právě ve vaší úvěrové smlouvě.

Pojmy, které rozhodně musíte znát

Anuita – Jedná se o měsíční splátku úvěru, jejíž výše je po celou dobu splácení stejná. Tato splátka v sobě obsahuje úrok i jistinu a poměr těchto dvou složek se v průběhu splácení mění.

Bonita klienta – Často se lze setkat s otázkou, zda je klient dostatečně bonitní. Bonitou rozumíme schopnost klienta řádně plnit své závazky – zde platí, že čím vyšší bonitu klient má, tím menší riziko pro banku představuje. U klienta (žadatele o hypoteční úvěr) se posuzuje výše jeho příjmů, dosažené vzdělání, profese, rodinná situace atd.

Degresivní splácení – Jedná se o jeden z možných typů splácení, kdy jsou splátky na začátku splácení hypotéky vysoké a s časem se postupně snižují. Z důvodu vyšší finanční zátěže na začátku splácení není tento typ splácení příliš využíván.

Fixace úrokové sazby – Jde o dobu, po kterou se výše úrokové sazby ani splátka nebude měnit. Lze si sjednat fixaci úrokové sazby na různá časová období, nejčastěji se lze setkat s tříletou nebo pětiletou fixací úrokové sazby. Zvolená délka fixace ovlivňuje také výši sjednané úrokové sazby.

Jistina u hypotéky – Jistina představuje finanční částku, která byla původně zapůjčena. K jistině se přičítají úroky, které tvoří odměnu za její zapůjčení.

LTV – (Loan To Value) - LTV neboli „ půjčka ku hodnotě“ vyjadřuje poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti a udává se v procentech. Lidé nejčastěji žádají o hypotéky se 100 % LTV, to znamená, že chtějí od banky půjčit peníze, které jim uhradí plnou výši z hodnoty nemovitosti.

Plovoucí úroková sazba – Plovoucí (nebo také variabilní) úroková sazba se mění s vývojem měsíční sazby PRIBOR. Tato úroková sazba má své výhody i nevýhody, jelikož s ní lze na úrocích ušetřit, ale také prodělat.

Progresivní splácení – Progresivní splácení představuje opak k degresivnímu splácení. Při progresivním splácení jsou na začátku splátky nižší a postupem času se zvyšují.

Odhad ceny nemovitosti – (jinak také ocenění nemovitosti) – se provádí z důvodu stanovení zástavní hodnoty nemovitosti. Toto ocenění může provádět znalec, interní nebo externí pracovník banky.

Refinancování hypotéky – Refinancování hypotéky se provádí za účelem získání výhodnějších podmínek a provádí se většinou při skončení doby fixace úrokové sazby.

RPSN – (neboli roční procentní sazba nákladů) představuje procentuální podíl z dlužné částky. RPSN vyjadřuje celkové náklady úvěru, které musí dlužník vynaložit v období jednoho roku. Díky RPSN si může člověk celkem snadno porovnat, kde je poskytovaný úvěr výhodnější.

Zástavní právo – Toto právo se využívá ve vztahu k nemovitosti a pro banku slouží jako pojistka, že hypoteční úvěr bude dlužníkem splácen. V případě řádného splácení hypotečního úvěru, se klient (dlužník) nemusí bát, že by banka s nemovitostí v zástavě mohla nějak nakládat.

Autor: Ing. Marie Nedomová


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace