GOFIN na Firmy.cz

Článek

Druhy hypoték - získejte přehled o tom, co vám banky nabízejí

Druhy hypoték - získejte přehled o tom, co vám banky nabízejíMáte přehled o tom, jaké druhy hypoték mají banky ve svém portfoliu a co vám nabízejí? Víte, že existuje několik skupin, do kterých jsou hypoteční úvěry rozděleny?

Hypotéky podle účelu

Do této skupiny patří mnoho hypoték, včetně neúčelové (americké) hypotéky. Jak už název napovídá, účelové hypotéky dostaly jméno podle toho, na co jsou využity.

Účelovou hypotékou můžete uhradit nejčastěji:

·        koupi nemovitosti (rodinného domu, bytu, bytového domu, pozemku a rekreačního objektu),

·        výstavbu nové nemovitosti nebo rekonstrukci nemovitosti,

·        úvěry, které byly použity na investice do nemovitosti (refinancování),

·        vypořádání společného jmění manželů či dědictví,

·        převod družstevních členských práv a povinností.

Hypotéky podle způsobu splácení

Nejčastější způsob splácení hypoték, který se využívá, je anuitní splácení, u tohoto typu je výše splátky po celou dobu splácení stejně vysoká. Dalšími avšak již méně využívanými typy hypoték jsou hypotéky s degresivním a progresivním splácením. U degresivního splácení jsou splátky na začátku splácení hypotéky vysoké a s časem se postupně snižují. Degresivní typ splácení je zkraje finančně náročnější, a z toho důvodu není často využíván. Progresivní typ splácení funguje opačně. Na začátku jsou splátky nižší a postupem času se zvyšují.

Hypotéky podle dokládání příjmů

Klient si může zažádat o hypotéku s dokládáním nebo bez dokládání svých příjmů. Hypotéku bez dokládání příjmů dnes již nabízí mnoho bank. Pokud se klient rozhodne pro hypotéku bez dokládání příjmů, většinou se setká s tím, že mu banky půjčí do 50 % zástavní hodnoty nemovitosti. To bývá doprovázeno také vyšší úrokovou sazbou.

Hypotéky podle výše

Banky lidem půjčují peníze do různé výše hodnoty nemovitosti. Lidé banky nejčastěji žádají o hypotéku, která pokryje 100 % z hodnoty nemovitosti. Tyto hypotéky bývají nejdražší a ne každý na ni dosáhne. Spočítejte si svou hypotéku s naší KALKULAČKOU.

Autor: Ing. Marie Nedomová


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace