GOFIN na Firmy.cz

Článek

Hypotéka na družstevní byt. Ano, nebo ne?

Hypotéka na družstevní byt. Ano, nebo ne?Vyhlédli jste si pěkný byt, který byste si rádi pořídili a zjistili jste, že je v družstevním vlastnictví? Chtěli byste si na něj navíc vzít hypotéku, ale nevíte, co to obnáší?

Hypotéka a družstevní byt

Koupit družstevní byt na hypotéku není příliš složité - tedy pokud budete mít štěstí na okolnosti, mělo by vše proběhnout hladce. Na některé věci, byste si ale měli dát před koupí pozor, protože vás mohou později stát hodně peněz, času a také nervů. Uvažujete-li nad koupí družstevního bytu, měli byste se v prvé řadě zajímat o dosavadní fungování družstva a zjistit si o něm co nejvíce informací, které vám napoví, zda do bytu investovat nebo od koupě raději ustoupit. Především byste si měli promyslet, zda je pro vás pořízení družstevního bytu skutečně výhodné.

Je také dobré vědět, že družstevní byt nelze dát bance do zástavy - na rozdíl od bytů v osobním vlastnictví. Do zástavy by byl totiž vkládán družstevní podíl, který není movitou věcí a nepředstavuje tedy vhodné zajištění.

Koupě družstevního bytu a osobní vlastnictví

S koupí družstevního bytu (respektive podílu), bez možnosti převodu do osobního vlastnictví, ale se zástavou jiné, vhodné nemovitosti nemívají banky problém, pokud splňujete všechny potřebné podmínky.

Chcete-li koupit družstevní podíl s možným převodem do osobního vlastnictví, ale nemáte do zástavy jinou nemovitost, pak ve všech bankách rozhodně neuspějete. Nejinak tomu je u koupě družstevního podílu, kdy bytové jednotky nejsou zapsány na katastru nemovitostí.

Dobrý hypoteční makléř vás na rizika spojená s koupí družstevního bytu upozorní a vyřídí žádost o hypotéku za vás.


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace