GOFIN na Firmy.cz

Článek

Je lepší platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Je lepší platit nájem, nebo splácet hypotéku?O tom, zda je výhodnější platit nájemné za bydlení, nebo užívat bydlení, které je spláceno hypotékou, rozhoduje do jisté míry životní styl, který daný člověk nebo rodina vyznává. Jaké jsou výhody a nevýhody obou způsobů úhrady za bydlení?

Nájemné versus hypotéka

Nejprve se na hypotéku a nájem zaměříme z praktického hlediska. Patříte-li mezi lidi, kteří se nechtějí příliš starat o stav nemovitosti, pak raději zvolíte variantu placení nájemného a opravy a údržbu nemovitosti přenecháte na jejím majiteli. Pokud neradi setrváváte dlouhou dobu na jednom místě, nedělá vám problém stěhování za prací atd., pak se opět nejspíš rozhodnete pro nájemné. Zastáváte-li názor, že se nejlépe bydlí ve vlastním a chcete, aby nemovitost byla vaše, pak byste se měli rozhodnout pro vlastnický typ bydlení. K tomu vám může dopomoci hypoteční úvěr.

Asi k nejčastějším obavám spojeným s hypotékou patří strach, že lidé nebudou moci svou hypotéku splácet, protože by se mohli dostat do tíživé situace, kdy se jim nebude dostávat financí a o nemovitost tak přijdou. Dalším důvodem, proč otálejí s žádostí o hypotéku, je fakt, že za vypůjčené peníze budou muset bance vyplatit v konečném součtu někdy až příliš vysokou odměnu (skrytou v úrocích).

Pokud si žadatelé dobře zváží své finanční možnosti a budou počítat s dostatečnou finanční rezervou pro případ nenadálé situace, neměli by se bát, že nebudou moci dostát svých závazků vůči bance. U placení nájemného je to podobné a je dobré mít na paměti, že i o bydlení v nájmu můžete přijít také v případě, že ho nebudete mít z čeho platit.

Koupit, nebo nekoupit?

Z finančního hlediska se většinou vyplatí do nemovitosti investovat – tedy koupit si ji. Je-li o nemovitost v průběhu let řádně postaráno, může svoji hodnotu dokonce zvýšit. Máte-li štěstí a v průběhu let se nestane nic, co by mohlo hodnotu nemovitosti výrazně snížit, či nemovitost úplně zničit, pak jste s koupí rozhodně neprohloupili.

O tom, do jaké nemovitosti investovat a který typ hypotečního úvěru zvolit, se můžete zdarma poradit s našimi hypotečními makléři, kteří disponují možností vyjednat pro vás daleko výhodnější podmínky hypotéky, než byste si v bance sjednali sami. Zkuste to, jsou spolehliví!

Autor: Ing. Marie Nedomová


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace