GOFIN na Firmy.cz

Článek

Na co se ptát při výběru nemovitosti

Na co se ptát při výběru nemovitostiMáte vyhlédnutou nemovitost, kterou byste si rádi pořídili a nechcete se spálit? Víte, jaké informace je dobré znát ještě před prohlídkou nemovitosti?

Před prohlídkou nemovitosti

Než půjdete na prohlídku bytu či domu, sepište si na papír, na co se chcete zeptat, abyste při prohlídce na nic nezapomněli.

Reference na realitní kancelář

Uvažujete o koupi nemovitosti a již jste si nějakou vyhlédli. Je-li taková nemovitost nabízena prostřednictvím realitní kanceláře, pokuste se o dané realitní kanceláři zjistit co nejvíce informací. Pátrejte na internetu, ptejte se známých. Reference vám napoví, zda je realitní kancelář spolehlivá.

Některé informace o nabízené nemovitosti se dozvíte již z inzerátu, většinou to bývají údaje o velikosti, užitné ploše, ceně nemovitosti, typu stavby a další. Další informace vám zprostředkovatel nemovitosti poskytne často až osobně.

Informace o stavu nemovitosti

Před samotnou prohlídkou nemovitosti je dobré vyžádat si informace o stavu nemovitosti – kdy byla postavena, zda byla již rekonstruována, pokud ano, jakým způsobem a co vše bylo renovováno. Zjistěte si, na jakou světovou stranu je stavba orientována a do jaké třídy energetické náročnosti budova spadá. Pokud má nemovitost orientovaná okna převážně na sever a budova spadá do energeticky náročné třídy, pak je pravděpodobné, že provoz takové nemovitosti vás bude stát více peněz. Dále by vás mělo zajímat, jak jsou pokoje v nemovitosti rozvrženy, zda jsou pokoje průchozí, kde je umístěna toaleta a podobně. Z fotografií, které jsou u inzerátů uvedeny, nebývá často patrné, jak je nemovitost uspořádána. Vyžádejte si plánek nemovitosti včetně výměry jednotlivých místností, abyste měli přehled o jejím uspořádání a dále také o vašem případném budoucím využití jednotlivých místností.

Nemovitost a její okolí

Podívejte se, na jaké adrese se nemovitost nachází, zda je v blízkosti škola, lékař, obchod a jaké je v daném místě dopravní spojení.

Kdy je lepší hledat jinou nemovitost

Zkuste si zjistit, jaké náklady na provoz nemovitosti museli vynaložit minulí majitelé, speciálně tehdy, patří-li nemovitost do energeticky náročné třídy, mohly by vás totiž zaskočit příliš vysoké náklady, které byste v případě koupi nemovitosti museli vynaložit za energie, topení atd. Rovněž si promyslete koupi nemovitosti, která není v dobrém technickém stavu a vyžaduje rekonstrukci. Zvažte, zda se vám investice, kterou bude nutné investovat do rekonstrukce, vyplatí a zda není lepší poohlédnout se po jiné nemovitosti.

S financováním nemovitosti vám rádi pomohou naši hypoteční makléři. Zde si můžete přečíst, co o nich lidé říkají.

Autor: Ing. Marie Nedomová


Dále by Vás mohlo zajímat...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace